Stureplansmorden 1994

sturecompagniet

Natten till söndagen den 4 december 1994 ca kl 05.00 öppnade Tommy Zethraeus (25 år), i sällskap med två vänner, bl a Guillermo Marquez Jara (23 år), eld mot människor utanför nattklubben Sturecompagniet vid Stureplan i Stockholm. Fem människor miste livet och över tjugo skadades. Händelsen har därefter kommit att kallas för stureplansmorden.

Bakgrunden ska ha varit att Zehraeus och hans två vänner tidigare på kvällen/natten hade hamnat i bråk med dörrvakterna på Sturecompagniet då dem nekades inträde. Dem bestämde sig då för att åka hem och kom strax efter kl 05.00 tillbaka med en norsk automatkarbin och Zethraeus öppnade eld.

Tommy Zethraeus och Guillermo Marquez Jara gav sig ut på flykt. Dem jagades i hela Sverige av polisen och dem lyckades hålla sig undan i nästan 3,5 dygn. Onsdagen den 7 december 1994 kunde polisen gripa dem i en vägspärr i närheten av Drottningholms slott. Gripandet skedde efter ett tips.

För brottet dömdes Tommy Zethraeus till livstids fängelse vilket 1998 tidsbestämdes till 39 år. Guillermo Marquez Jara dömdes för delaktighet i brottet till 6 års fängelse, bl a för medhjälp till grovt vållande till annans död och för grovt vållande av kroppsskada.

Dem fyra som mördades i samband med stureplansmorden var alla omkring 20 års åldern. En av dem mördade var vakt och övriga gäster.


Alla artiklar om Tommy Zethraeus

Stureplansmorden på Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.