Svea hovrätt vid Wrangelska palatset. Foto: Wikimedia CC

Skärpt straff för mordförsök på advokat

MORDFÖRSÖK. Den man som i april i år dömdes av Stockholms tingsrätt till 12 års fängelse för mordförsök på en välkänd advokat i Stockholm fick idag sitt straff skärpt av Svea hovrätt.

Svea hovrätt dömer mannen för mordförsök i september 2019 på advokaten Henrik Olsson Lilja likt hur Stockholms tingsrätt dömde mannen. Hovrätten skärper dock straffet till 14 års fängelse. Advokaten sköts i buken utanför sin bostad i Stockholm. Skadorna var livshotande men tack vare snabb läkarvård överlevde han.

LÄS MER: Fd rånare döms för mordförsök på advokaten Henrik Olsson Lilja

I både tingsrätt och hovrätt har mannen hävdat att hans avsikt inte har varit att döda utan endast haft för avsikt att hota advokaten. Något som vare sig tingsrätten eller hovrätten tror på. Hovrätten har precis som tingsrätten, kommit fram till att mannen agerade med avsikt att döda advokaten och han döms därför för försök till mord.

Hovrätten straffskärper bl a med hänvisning till att de anser att det finns flera försvårande omständigheter. Bl. a att mannen – skytten – inte har agerat på eget bevåg utan måste ha utfört handlingen och åtagit sig att döda advokaten på uppdrag av någon annan. Hovrätten menar att om gärningen hade fullbordats utgjort ett beställningsmord.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.