SAAB-anställd åtalat för ”försök till dataintrång”

logo press stor2 scaled
Foto: Säkerhetspolisen

En SAAB-anställd installerade keylogger på kollegans dator. Mannen har nu blivit åtalad till ”försök till dataintrång”. Vilket Corren uppger.

Den misstänkte mannen ska ha installerat ett USB-enhet som ska sitta mellan tangentbordet och en dator för det ska fungera vilket upptäcktes den 13 maj iår.

Utrustningen används framförallt för att lagra all tagnetbordstryckningar som man trycker in, alltså veta vad du trycker in för bokstäver för att sedan komma åt värdefull information. Den anställde kontaktade under samma dag Saabs säkerhetsavdelning för att berätta vad han hade gjort. Säkerhetspolisen kopplades även in i utredningen, eftersom det handlar om ”försök till dataintrång” på SAAB.

Han nekar att han ville komma åt hemlig information men under förundersökningen kom det upp att den anställde mannen hade ett intresse för teknisk utrustning.

Hans-Jörgen Hansteöm kammaråglare tog fram ett strafföreläggande vilket betyder att mannen blir dömd för ”försök till dataintrång”. Straffet blev 30 dagarsböter på totalt 11 100 kronor. Mannen jobbar inte längre kvar på SAAB Linköping.

Sebastian wijkander

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.