Fängelseön Alcatraz. Foto: Wikipedia

Rymningen från fängelset Alcatraz 1962

Frank lee Morris
Bild på Frank Lee Morris

KRIMINALHISTORIA. Rymningen från fängelset Alcatraz har fängslat kriminalhistorien. Att rymma från Alcatraz skulle inte vara möjligt. Ändå skedde det. Den största frågan många har är ändå vad som hände med rymmarna? Ingen har svar, men teorier finns det gott om.

Natten till den 11 juni 1962 rymde de tre fångarna Frank Lee Morris och de två bröderna Clarence och John Anglin från vad man trodde det rymningssäkra fängelset Alcatraz. Efter det har ingen någonsin – åtminstone vad som är känt – hört av dem. Vissa menar att rymlingarna måste ha dött i flykten och andra menar att dem klarat sig och lyckats hålla sig undan alla år.

LÄS MER: Fakta om fängelset Alcatraz

Clarence Anglin
Bild på Clarence Anglin

Under flera år hade rymlingarna tillsammans med ytterligare en fånge, Allen West, planerat rymningen och förberett. Fångarna hade i sina celler grävt hål i betongväggen vid ventilen i cellen som sedan ledde ut till en lufttrumma i fängelset. Från lufttrumman kunde man sedan ta sig ut på ett tak i fängelset. Från början var det tänkt att även Allen West skulle rymma. Många menar också att det var West som var den som hade kommit på flyktplanerna. West grävde dock ett för stort hål i sin cell, vilket gjorde att fångvaktarna skulle kunna uppmärksamma hålet. Bröderna Anglin hjälpte därför West att cementera till hålet – dock alldeles för mycket – vilket gjorde att på rymningsdagen var hålet för trångt för att West skulle kunna krypa igenom.

Rymningen från fängelseön Alcatraz sätts i verket

Rymningen från fängelset Alcatraz sätt i verket natten mot den 11 juni. Fångarna kröp in i hålet i sina cellväggar – förutom West som inte kom igenom. Från hålen i cellväggarna, ut i ventilen tog man sig in i lufttrumman och vidare upp till ett tak på fängelset. Tidigare under förberedelserna hade rymlingarna även förberett flytvästar som de själva hade producerat med hjälp av stulna regnkläder mm. Dem hade också skapat ”modell-huvuden” med bl a hår från fängelsets frisörsalong vilka huvuden de placerade ut på sina sängar innan de rymde.

John Anglin
Bild på John Anglin

Efter att fångarna har kommit upp på taket är det ingen som vet vad som har hänt. Många menar att rymlingarna måste ha drunknat i vattnet, som den aktuella natten var 10 grader och strömt medan andra menar att de med hjälp av tidsvattnet lyckades att ta sig i land och därefter lyckats att skapa nya identiteter och nya liv i frihet.

Film och dokumentärer om rymningen

Efter rymningen från fängelset Alcatraz har det skrivits en mängd böcker och producerats många dokumentärer om den spektakulära rymningen. En av de mest kända filmerna som gjorts är filmen Flykten från Alcatraz från 1979 som är inspirerad av de verkliga händelser man känner till om rymningen 1962.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.