Polismördares livstidsstraff tidsbestäms

Örebro tingsrätt har beslutat att polismördaren Andreas Axelsson får sitt livstidsstraff tidsbestämt. Axelsson dömdes i juni 2000 till livstids fängelse efter bl a mord på två poliser i Malexander och fyra fall av grovt rån.

Efter att Axelsson ansökt om att få straffet tidsbestämt till i första hand 32 år har nu tingsrätten beslutat att tidsbestämma strafftiden till 35 år. Det innebär att Axelsson kan friges villkorligt år 2022. Då har han avtjänat två tredjedelar av tiden.

I ett pressmeddelande från tingsrätten skriver man bl a:

“Tingsrätten konstaterar i dagens beslut att mannen under hela verkställigheten visat god skötsamhet och har klarat byte till anstalt med lägsta säkerhetsklassning utan anmärkning. Tingsrätten delar Rättsmedicinalverkets bedömning att risken är låg för att mannen ska återfalla i brottslighet och gör bedömningen att det inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Tingsrätten finner att omständigheterna kring morden och mordförsöket varit synnerligen försvårande och att gärningarna har ett straffvärde som motsvarar 35 års fängelse. Tingsrätten omvandlar därför mannens straff till 35 års fängelse.”


En av de som dömdes för morden på två polismän i Malexander får sitt livstidsstraff tidsbestämt – Örebro tingsrätt

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.