Bild på äldre hus

Ordförande i bostadsrättsförening dömd efter att barn dödats i hiss

Efter att en fest urartat med stök och bråk i en bostadsrättsfastighet på Östermalm i Stockholm en dag i mars 1987 vandaliserades en hisskorg. Korgen blev så illa vandaliserad att en av väggarna lossnade och lämnade efter sig en livsfarlig öppning, som gjorde att passagerare kunde komma i kontakt med hisschaktet under färd.

Redan dagen därpå blev ordförande för bostadsrättsföreningen underrättad att hissen var i sådant skick att denne inte fick brukas alls. Han inspekterade själv skadan, valde sedan att avvakta och bad sekreteraren i föreningen att göra skadeanmälan istället för att själv stänga av maskineriet, vilket han hade befogenhet att göra. Bara timmar senare efter att han själv sett skadan åkte ett barn i den skadade hissen, och förolyckades när han nyfiket tittade ut från hålet. Barnet fick huvudet krossat av motvikten och avled direkt på plats.

Händelsen polisanmäldes och den 15 mars 1987 åtalades bostadsrätts-föreningens ordförande för vållande till annans död. Den 1 februari 1988 friades han i tingsrätten som ansåg att mannen hade bristande förståelse. Domen överklagades till hovrätten. Hovrätten, till skillnad från tingsrätten, dömde mannen till ansvar. Rätten ansåg att då mannen förstått olycksrisken men underlåtit att vidta omedelbara åtgärder kunde han hållas ansvarig. Påföljden blev villkorlig dom förenat med 30 dagsböter på 30 kr (i 1988 års penningvärde). 

Ärendet överklagades ännu en gång till högsta domstolen, som gick på hovrättens linje. Därmed fastställde Högsta domstolen den villkorliga domen och dagsböterna. Högsta domstolens motivering var att mannen valde att inte utreda skadorna och låta hissen vara fortsatt i drift, trots att faran var uppenbar med den vägg som hade fallit bort.


Källa: https://lagen.nu/dom/nja/1991s163

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.