Genrebild stängda dörrar rättegång. Foto: Thomas Carlgren

Nytorgsmannen Andreas Holm döms till fängelse

Idag meddelade Södertörns tingsrätt dom i det medialt stora målet mot den sk. Nytorgsmannen, 34-årige Andreas Holm.

Nytorgsmannen har stått åtalad för en grov våldtäkt, tjugotre våldtäkter, sexuella övergrepp, grov fridskränkning och barnpornografibrott. De flesta brott ska enligt åklagaren ha begåtts genom att mannen förgripit sig på kvinnorna när de sovit. I flera fall har han klippt upp kvinnornas byxor och trosor och i flera fall filmat övergreppen han utsatt kvinnorna för.

Södertörns tingsrätt meddelade idag kl 11.00 dom. Tingsrätten dömer mannen till fängelse i fem år. Han döms att betala skadestånd till de 19 målsäganden med sammanlagt 1.1 miljoner kronor. Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle dömas till tolv års fängelse.

Andreas Holm döms för totalt trettiofem brott. Tingsrätten dömer Holm för sju våldtäkter, varav tre fall av det som kallas våldtäkt av normalgraden, två mindre grova våldtäkter och två oaktsamma våldtäkter. Han döms också för åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden, en grov fridskränkning och viss annan brottslighet. 

Holm frikänns från åtta av de åtalade våldtäkterna mot fem målsäganden, bl a den våldtäkt som av åklagaren bedömts som grov.

– Tingsrätten har i stor utsträckning bedömt att åtalet är styrkt, men inte delat åklagarens syn på hur brotten ska rubriceras. Flera av de brott som åklagaren bedömt som våldtäkter har tingsrätten bedömt som sexuella övergrepp. Vissa av dem har bedömts som sexuella ofredanden. Att mannen filmat en del av brotten har inte påverkat rubriceringen, men däremot straffvärdet, säger Kajsa Hällje, en av juristdomarna och ordförande i målet i pressmeddelande från Södertörns tingsrätt.

I och med domen skriver Nytorgsmannen in sig i kriminalhistorien som en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän.

Den 34-årige Nytorgsmannen har i förhör haft svårt att förklara varför han gjort som han gjort. Han har bl a berättat att han har en ADD-diagnos, under perioden drack stora mängder alkohol för att dämpa sin ångest och gjort gällande att han har dåligt minne.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.