Redaktionen

Mord och självmordsdrama i Uddevalla 1956

1956, Mord, Uddevalla

Mord och självmordsdrama i Uddevalla 1956 utspelade sig på torsdagseftermiddagen den 2 februari 1956. 20-åriga Gunnar Johansson som gjorde värnplikten på Bohusläns regemente, I 17, gick efter dagens militärtjänstgöring till Café Linnea i centrala Uddevalla där han mördade 18-åriga Astrid Johansson från Bullaren. Efter att Johansson mördat flickan tillika fästmön Astrid tog Gunnar Johansson sitt liv.

Det fruktansvärda dramat utspelade sig strax efter klockan 17 på eftermiddagen den 2 februari 1956 i Café Linneas lokaler på Kungsgatan i Uddevalla. Gunnar Johansson, född 1935, och Astrid Johansson, född 1938, hade varit tillsammans en längre tid och var förlovade sedan tre år tillbaka. Paret hade en dotter som var 10 månader och väntade ytterligare ett barn.

Johansson var värnpliktig och gjorde sin militärtjänstgöring vid Bohusläns regemente I 17. Den aktuella dagen hade Johansson avslutat militärtjänstgöringen och gått hem. När han kom till bostaden var endast hushållerskan hemma. Hon hade noterat att Johansson hade med sig en kulsprutepistol, kpist, och antog att det hade med hans militärtjänstgöring att göra.

Astrid var 18 år och arbetade på en släktings kafé i Uddevalla. Hon kom från Bullaren några mil utanför Uddevalla men hade flyttat till släktingarna i Uddevalla som drev kaféet för att där arbeta som kafébiträde.

Strax efter klockan 17 på eftermiddagen hör en inneboende till caféet två snabba skottsalvor. På en toalett på våning ett hittas de två ungdomarna döda och ”badande i blod” som en tidningsartikel från tiden beskriver det. Av utredningen framkommer att Johansson skjutit sin fästmö med kulsprutepistolen och omgående därefter riktat vapnet mot sig själv och avlossat en skottsalva.

Motivet till dramat är oklart. Det som framkommer i utredningen efter händelsen är att Johansson någon vecka tidigare mottagit ett brev från socialkontoret i Uddevalla vilket troligen rörde parets barn och familjesituation. Innehållet var inte känt för Johanssons familj men efter brevet ska Johansson varit mycket nedstämd och bekymrad. Samma dag som händelsen ska Johansson också enligt värnpliktskamrater vittnet om att det inte gick att ”få kontakt med honom” och att han inte besvarade frågor eller samtal.

Anhöriga chockades svårt enligt tidningsartiklar från den aktuella tiden. Kaféföreståndarinnan, tillika släkting med offret Astrid, chokades så svårt att hon fick läggas in på sjukhus. Även Johanssons far chokades svårt och kunde inte förhöras på torsdagskvällen. Parets barn vårdades av släktingar till paret.

Lämna en kommentar