Misstänkta bedragare åtalas för ett stort antal bedrägerier mot äldre

BEDRÄGERI. I januari 2020 gjorde Polisen i region syd ett stort tillslag mot åldringsbedragare där över 70 poliser deltog vid tillslaget. Idag åtalades 6 män misstänkta för grova bedrägerier och 31 personer för penningtvättsbrott.

Polisen fick nys och började utreda de misstänkta bedrägerierna efter att en mängd anmälningar kom in till polisen om bedrägerier. Anmälningarna rörde att äldre människor, främst mellan 75-80 år hade blivit uppringda av bedragarna som påstod sig ringa från en bank eller kreditinstitut. Ibland påstod de sig även ringa från polisen.

Själva bedrägerierna har normalt sett, efter att man ringt upp de drabbade, gått ut på att man förklarat att personen tagit ett lån. Den uppringde har då protesterat varefter bedragaren förklarat för personen att denne måste vara utsatt för ett bedrägeri. Man har då varit ”behjälplig” och förklarat att personen måste swisha ”STOPP” och beloppet som lånet påstås vara på till ett visst nummer för att förhindra utbetalning av det påstådda lånet. I själva verket har man dock swishat pengar till bedragarna.

Swishbetalningar skickats till unga penningmålvakter

Pengarna som målsäganden – brottsoffren – lurats att swisha har gått till olika målvakter som bedragarna ordnat med. Den yngsta målvakten i ärendet som tagit emot pengar är 12 år.

Dem äldre som har lurats är bosatta i Borås, Halmstad, Helsingborg, Hudviksvall, Hästveda, Jukkasjärvi, Järfälla, Jävrebyn, Kalmar, Katrineholm, Kristianstad, Lidköping, Ljungbyhed, Ludvika, Luleå, Malmö, Mörlunda, Nora, Nässjö, Ronneby, Södertälje, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Vaxholm och Örebro.

Misstänks för över 100 bedrägerier mot äldre

6 huvudmän, varav 4 sedan tidigare är häktade, åtalades idag tisdag vid Malmö tingsrätt. De åtalas för grova bedrägerier eller försök till grovt bedrägeri i 37 fall. De misstänks dock vara inblandade i över 100 bedrägerier mot äldre personer. Huvudmännen är samtliga män och mellan 25-35 år. De är alla ifrån Malmöområdet.

Dessutom åtalas i målet ytterligare 31 personer för penningtvättsbrott. Det är främst ungdomar i 20-årsåldern och boende i Malmö- och staffanstorp. Ungdomarna åtalas för att ha upplåtit sina mobiler att ta emot swishbetalningar från målsägande och för att sedan hämta ut kontanter i bankomater och överlämna till huvudmännen.

Yngsta penningmålvakten är 12 år

En av ungdomarna som misstänks för att ha fungerat som penningmålvakt är bara 12 år och åtalas därför inte.

– När vi utreder den här typen av brott hittar vi ofta kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det är jätteviktigt att vi kan slå ut de här brottsklustren förklarar polisens utredningsledare Pontus Krüger på bedrägerisektionen i Malmö i ett nyhetsmeddelande från Polisen.

Åldringsbedrägerier omsätter 6-8 miljoner kronor per månad

– Trots alla insatser vi gör fortlöpande mot åldringsbedragare och brottsförebyggande insatser omsätter åldringsbedrägerierna cirka 6 – 8 miljoner kronor per månad i landet fortfarande. Det är många kriminella som genomför åldringsbedrägerier och det är angeläget att bekämpa denna brottstyp berättar Pontus Krüger i pressmeddelandet.

Rättegången i Malmö tingsrätt startar inom kort.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.