Mer än en tredjedel av alla rättegångar ställdes in under vecka 17

I förra veckan ställdes över 2500 sammanträden och förhandlingar in vid landets domstolar (allmänna domstolar och förvaltningsdomstolar). Det är mer än en tredjedel av alla planerade förhandlingar den veckan. Orsaken till de många inställda förhandlingarna och sammanträdena är framförallt coronapandemin.

Anledningen till att en förhandling ställs in kan bero på att någon av parterna eller personal vid domstol har blivit sjuka eller ingår i en riskgrupp för corona.

Vilka konsekvenserna för de många inställda förhandlingarna och sammanträdena blir, även om det i praktiken innebär att de oftast flyttas fram, är för tidigt att svara på säger Domstolsverkets chefsjurist till SR:

”– Att förhandlingar ställs in nu leder ju oftast till att de kommer att genomföras längre fram. Vi följer situationen noga men vi kan inte redan nu säga något om konsekvenserna på längre sikt”, säger Charlotte Driving, chefsjurist vid Domstolsverket till Sveriges Radio.

Antalet inställda förhandlingar skiljer sig också åt mellan olika domstolar. I Södertörns tingsrätt har 56% av förhandlingarna ställts in och i Stockholms tingsrätt 31%. I Blekinge tingsrätt och Gotlands tingsrätt är det ungefär 20% inställda förhandlingar vilket är en ”normal” procentsats inställda förhandlingar även i icke coronatider. Göteborgs tingsrätt och Malmö tingsrätt rapporterar att ca 25% av förhandlingarna har ställts in sista tiden.


Läs mer

2 500 rättegångar ställdes in – Sveriges radio

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.