Genrebild sexbrott. Foto: Freepik

Man från Åmål åtalas för omfattande sexbrott mot unga

En 42-årig man hemmahörande i Åmål åtalades på fredagen för en stor mängd sexualbrott mot unga flickor.

Enligt åklagaren ska mannen genom internet utnyttjat och förmått unga flickor mellan 11 och 17 år att filma och fotografera sig själva när de utfört sexuella handlingar på sig själva för att därefter skicka materialet till mannen.

För att få flickorna att skicka ytterligare material har mannen hotat med att sprida materialet om han inte får mer. Vid något tillfälle ska mannen även ha spridit material till andra.

Tvingande flickorna till sadistiska handlingar

Flera av brotten ska ha haft inslag av att mannen tvingat flickorna till förnedrande och sadistiska inslag, vilket också ingår i åtalet.

– Vi åtalar mannen för att ha förgripit sig på flera barn och unga flickor som han sökt upp på nätet. Vi menar att han har tvingat barnen att utföra sexualbrott på sig själva samt andra förnedrande och sadistiska handlingar. Utredningen visar att han förnedrat flickorna och brotten är i flera fall grova, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson vid Åklagarkammaren i Uddevalla i ett pressmeddelande.

Åtalas även för grov våldtäkt

Mannen åtalas också för att tillsammans med andra gärningsmän ha utsatt en av offren för grov våldtäkt och ett annat offer för våldtäkt.

Åtalet omfattar 8 offer, målsägande, som bl a kommer från Skåne, Värmland, Västra Götaland, Gävleborg och Västmanland. Enligt åklagaren finns det dock fler offer i det beslagtagna materialet men där man inte lyckats identifiera offren.

– Det finns fler flickor i det beslagtagna materialet som inte är identifierade. Vi har lagt mycket tid på identifieringen för att få flickornas berättelser. En av svårigheterna i den här typen av utredningar är att lyckas få fram vilka målsägandena är, säger Eva Johnsson, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla i ett pressmeddelande.

Häktad sedan april 2020

Polisutredningen inleddes i oktober 2019 och i april 2020 greps den nu åtalade mannen. Han har suttit häktad sedan dess.

Mannen åtalas nu bl a för grov våldtäkt, våldtäkt, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt olaga tvång. Rättegången förväntas inledas inom kort i Vänersborgs tingsrätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.