Man dömd till livstidsfängelse för styckmord i Alingsås

52-åriga Peter Jönzon dömdes i torsdags den 23 april till livstids fängelse av en enig Alingsås tingsrätt för mord. Jönzon dömdes även för brott mot griftefrid och narkotikabrott.

Det var i juni 2019 som en kvinna i Alingsås försvann. Polisen kom Jönzon på spåren genom vittnesförhör i den missbrukarkrets som Jönzon själv var en del av. Polisen fann kvinnan i Jönzons lägenhet. Hon låg då styckad i badkaret utan huvud och armar. Enligt tingsrätten dödades kvinnan den 22 juni 2019 i Jönzons lägenhet genom ett stort antal stickskador. Efter mordet har Jönzon styckat kroppen i lägenhetens badkar.

Tingsrätten menar att det finns ett antal försvårande omständigheter som gör att någon annan påföljd än fängelse på livstid inte kan komma i fråga. Bl a omständigheterna vid själva händelsen, de efterföljande händelserna i form av styckning av kroppen och att Jönzon sedan tidigare har en historik av grova våldsbrott.

Tingsrätten avkunnande domen i samband med att huvudförhandlingen avslutades på torsdagen. Den skriftliga domen kommer den 30 april 2020. I ett pressmeddelande från Alingsås tingsrätt kommenterar rättens ordförande:

“– Livstidsstraff ska förbehållas de allvarligaste fallen. Här har offret som varit fysiskt underlägsen den tilltalade tillfogats ett mycket stort antal stickskador. Allt tyder på att angreppet har varit mycket plötsligt och oförberett för offret och hennes händer och armar har uppvisat djupa avvärjningsskador som tyder på att hon har kämpat för sitt liv och måste ha upplevt stark dödsångest. Till detta kommer att den tilltalade skymfligen behandlat offrets kropp genom att skilja huvud och armar från resten av kroppen. Detta gör, tillsammans med det faktum att det handlar om återfall i grova våldsbrott, att tingsrätten har landat i ett livstidsstraff”, säger rättens ordförande Märit Bergendahl vid Alingsås tingsrätt.

Artikeln kommer att uppdateras med händelseförlopp, bakgrund mm den 30 april 2020.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.