Bild på 3-åriga Esmeralda. Foto privat

Lilla Hjärtats mamma döms för dråp

Idag skärpte hovrätten straffet för Esmeraldas, Lilla hjärtats, biologiska mamma. Hon döms för dråp till fängelse i 8 år.

I augusti 2020 dömdes den biologiska mamman till Esmerlda, i media kallad Lilla hjärtat, till fängelse 1 år och 9 månader för vållande till annans död av Norrköpings tingsrätt.

Göta hovrätt skärpte idag straffet. Mamman döms för dråp och straffet skärptes till fängelse 8 år.

Hovrätten skriver bl a:

”Som utgångspunkt gäller att flickans liv hade gått att rädda om man hade sett till att hon fick sjukvård, exempelvis genom en så enkel åtgärd som att ringa 112.

Av bevisningen framgår att modern visste om att dottern hade skadat sig så illa att hon riskerade att avlida. Trots detta fick flickan inte sjukvård utan avled i hemmet 2–15 timmar efter olyckan. Modern hade en garantställning i förhållande till sin dotter och kan därför hållas straffrättsligt ansvarig för att hon inte såg till att flickan fick hjälp.

Hovrätten har kommit fram till att den tilltalade hade det som kallas likgiltighetsuppsåt till att flickan skulle dö. Åklagaren har nämligen bevisat att modern när händelsen utspelade sig var likgiltig inför att dottern skulle avlida till följd av att hon inte såg till att flickan fick vård.

Hovrätten dömer därför den tilltalade för att uppsåtligen ha dödat sin dotter.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.