Genrebild stängda dörrar rättegång. Foto: Thomas Carlgren

Idag avslutas rättegången i ”Lilla hjärtat”- fallet

RÄTTEGÅNG. Måndagen den 25 maj inleddes rättegången i Norrköpings tingsrätt mot mamman till 3 åriga Esmeralda som hittades död i januari i år. Modern står åtalad för mord och i andra hand vållande till annans död och synnerligen grov misshandel på sin dotter. Fallet har blivit mycket uppmärksammat i massmedia och Esmeralda har i media kommit att kallas för ”Lilla hjärtat”. Även flickans pappa var misstänkt för brott i samband med Esmeraldas död. Han avled dock mycket hastigt i häktet i väntan på åtal och rättegång.

Lilla-hjärtat Esmeralda 3 år
Bild på 3-åriga Esmeralda. Foto: Privat

Idag avslutas rättegången mot mamman vid Norrköpings tingsrätt. Mamman har nekat till brott hela tiden och så väl även idag. Mamman och dennes försvarare menar att allt är en olyckshändelse – att Esmeralda ramlade i badkaret så att hon dog. Åklagaren å andra sidan menar att mamman har mördat sitt barn bl a genom slag i huvudet, att få i flickan narkotiska preparat och underlåtenhet att ge vård till flickan.

Under förmiddagen har det i tingsrätten varit fortsatta och kompletterande förhör. Bl a med fosterhemsmamman, en sjuksköterska, en vän till den nu avlidne pappan m fl. Även den åtalade mamman frågades ut igen. Åklagaren gick tidvis hårt mot mamman med påståenden om att Esmeralda hade vanvårdats och med frågor som bl a ”gav du henne mat?”, ”varför har Esmeralda gått ner så mycket i vikt?” och ”varför köpte du inget halkskydd till badkaret?” Åklagaren vill också veta hur mamman förklarar alla de skador som Esmeralda hade. Mamman svarar att hon inte vet.

Före lunchpaus tar rättens ordförande upp personalia och den mindre rättspsykiatriska undersökning som gjorts av mamman. I utlåtandet från den undersökningen anges att man förordar att mamman ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning eftersom hon kan lida av en allvarlig psykisk störning. Utlåtandet diskuterades sedan vidare bakom stängda dörrar.

Den sista delen av rättegången är slutpläderingar vilka hölls efter lunch. Här sammanfattar vi parternas slutpläderingar:

”De skulle se till att hon fick vård om hon behövde det. De skulle se till att hon fick mat så så att hon kunde växa”

Åklagaren Anna Lander: Åklagaren inleder med att redogöra för tiden från jul 2019 fram till Esmeraldas död i slutet av januari 2020. Hon fortsätter med att gå igenom de skador som Esmeralda hade vid tiden för sin död – hon påpekar också att en del av skadorna måste vara äldre. Esmeralda hade flera narkotiska preparat i sig när hon dog. Preparat som vare sig ska blandas eller ges till barn.

Vem har tillfogat Esmeralda de här skadorna? Vem är det som har gett Esmeralda de här narkotiska preparaten? frågar sig åklagaren och fortsätter med att ”vi har ett avlidet barn som inte kan berätta. Vi har en avliden pappa som har berättat sin bild och vi har en mamma som ändrat sin bild efter att pappan dog”.

Esmeraldas kropp fick ligga i lägenheten under en säng i två dygn innan den hittades – detta är ett brott mot griftefriden, hävdar åklagaren.

Åklagaren pläderar vidare kring hur föräldrarna varit nedsättande mot Esmeralda i sms dem emellan, att ingen av föräldrarna har lämnat en trovärdig förklaring kring vad som hänt, hur omgivningen vid jul varit oroliga för flickan avseende hur hon behandlats av föräldrarna, om Esmeraldas kraftiga viktminskning – som också barnläkare intygat, ”De skulle se till att hon fick vård om hon behövde det. De skulle se till att hon fick mat så så att hon kunde växa” – det finns inga alternativa gärningsmän.

Vidare fortsätter åklagaren att ta upp de sökningar som mamman gjort på internet, där hon bl a sökt på: tvångströja barn, läka blåmärken snabbt osv.

”Jag tror aldrig vi kommer att få veta vem som gjort vad men jag anser att det är ställt utom rimligt tvivel att det är mamman som i samförstånd med annan tillfogat Esmeralda de här skadorna och gett henne de här narkotiska preparaten.”

Åklagaren menar att mamman ska dömas för mord. Hon redogör för det ansvar – garantansvar – man har som förälder gentemot sina barn och att man kan dömas om man inte säkerställer att barnet får den vård som barnet behöver. Hon hänvisar också till en tidigare dom där man klarlagt att mord kan begås genom underlåtenhet. I det här fallet har inte föräldrarna tillkallat ambulans. Hade man gjort det hade Esmeralda haft, enligt läkare, goda chanser att överleva.

Mamman ska också dömas för synnerligen grov misshandel pläderar åklagaren. Detta eftersom flickan hade narkotiska preparat i sig. Denna åtalspunkt avser också Esmeraldas yngre bror som också fått narkotiska preparat i sig varför mamman även för det ska dömas för synnerligen grov misshandel, menar åklagaren.

Dessutom menar åklagaren att mamman ska dömas för narkotikabrott genom att hon har köpt och använt droger och att bevisningen som presenterats under rättegången bevisar detta.

Åklagare Lander avslutar med att det bör göras en stor rättspsykiatrisk undersökning av mamman och hon yrkar att mamman ska vara fortsatt häktad i väntan på dom. Eftersom åklagaren menar att en stor rättspsykiatrisk undersökning bör göras yrkar åklagaren inte på någon påföljd – straff – ännu.

Begäran om skadestånd till Esmeraldas bröder

Målsägandebiträdet: Går kort igenom de skadestånd hon yrkat att bröderna till Esmeralda ska få såsom brottsoffer.

”Tänk om det här bara är en tragisk olyckshändelse”

Försvarsadvokat Per Oehme: Vad gäller åtalet avseende narkotikabrott förstår mamman att hon kommer att dömas för innehav och bruk.

När det gäller fallet Esmeralda menar advokaten att den obduktion som gjorts på Esmeralda inte bevisar om det är mamman som orsakat sin dotters död eller ej och som har gett henne narkotiska preparat. Försvararen tar också upp vid sin plädering den stora massmediala uppmärksamhet fallet fått. Han menar att det är stort drev mot föräldrarna, särskilt mamman, och mycket hat. Bl a har han som försvarare fått ta emot hatbrev med anledning av fallet.

Under sin plädering återupprepar advokat Oehme flera gånger: ”Tänk om det här bara är en tragisk olyckshändelse”. Gärningspåståendena är inte styrkta menar han.

Försvararen menar att tilltro ska läggas på det som den nu avlidne pappan sa i ett av förhören med honom efter att han gripits. Nämligen att Esmeralda ramlade och skadade sig i badkaret. Att han, pappan, därefter gjorde återupplivningsförsök genom hjärt- och lungräddning. I och med detta ska flickan också fått de narkotiska preparaten. Advokaten säger vidare att det står i förhöret med pappan att det var pappan som lindande in Esmeraldas kropp i tyg och plast och lade henne under sängen – han berättade först senare för mamman vad som hänt.

Artikeln uppdateras löpande under rättegången torsdag den 4 juni…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.