Genrebild brandplats. Foto: Freepik

Hamzeh Abu Baker döms för mord på sin hustru och son

Hamzeh Abu Baker
Bild på Hamzeh Abu Baker dömd till livdstids fängelse. Foto: Privat/Facebook

MORDBRAND. Idag dömde Södertörns tingsrätt 62-årige Hamzeh Abu Baker till livdstids fängelse för mord på sin hustru och son samt grov mordbrand.

Natten mot den 18 december 2019 brann ett hus i Tumba utanför Stockholm där en familj om sex personer bodde. Branden var anlagd och det är nu bl a för den anlagda branden som Abu Baker – fadern i familjen – döms för grov mordbrand. I den av Abu Baker anlagda branden omkom hans hustru och 21-årige son. Tre andra – parets döttrar – skadades också vid branden.

Innan branden, på kvällen den 17 december, hade Hamzeh och hans hustru bråkat eftersom hustrun ville skiljas. I förhör har Abu Baker sagt att ”det kändes som hon knivhugg mig i ryggen” när hon ville skiljas.

Senare på kvällen, när hustrun lagt sig för att sova, hällde Hamzeh Abu Baker bensin över sin 56-åriga hustru och tände eld på henne. Därefter anlade han en brand i sovrummet där också den 21-åriga sonen befann sig och avled till följd av rök- och brännskador.

Parets tre döttrar lyckades ta sig ut ur det brinnande huset – och även så mannen själv. Abu Baker anlade även brand i andra delar av huset, ett kedjehus, vilket inneburit stor risk för brandspridning i hela kedjehuslängan varit överhängande.

– Mannen har genom att bränna sin hustru till döds utsatt henne för ett mycket svårt och utdraget lidande, som döttrarna fått bevittna. Han har därutöver gjort sig skyldig till ytterligare ett mord och grov mordbrand. Det är ingen tvekan om att straffet ska bestämmas till livstids fängelse, säger ordföranden i målet, rådmannen Evelina Englund i ett pressmeddelande.

Förutom livstidsstraffet har Södertörns tingsrätt också dömt Abu Baker att betala skadestånd på omkring 800 000 kr. Skadestånden är till döttrarna och två andra målsägande. Enligt tingsrätten är döttrarnas skadestånd bestämt till väsentligt högre belopp än vad som normalt gäller vid fall av uppsåtligt dödande.

Abu Baker har hela tiden nekat till brott.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.