Fängelseön Alcatraz. Foto: Wikipedia

Fakta om fängelset Alcatraz

KRIMINALHISTORIA. Det federala fängelset Alcatraz låg på ön Alcatraz Island innanför Golden Gate vid San Francisco, Kalifornien, USA. Från 1800-talet användes ön av amerikansk militär, dels som militäranläggning och dels som militärfängelse, och 1934 öppnades fängelset Alcatraz som civilt federalt fängelse. Det skulle komma att bli ett av världens rymningssäkraste fängelse främst pga det kalla strömmande omgärdande vattnet runt ön – och hajar.

Det fanns 336 fängelseceller på Alcatraz. Som mest fanns det 302 fångar inlåsta varför fängelset aldrig någonsin var fullsatt.

John Kennedy beslutar att stänga Alcatraz

Tiden för Alcatraz som fängelse blev inte särskilt långvarig. Fängelset öppnade 1934 och stängdes redan 1963 efter beslut av president John Kennedy. Orsaken till stängningen var bl a att det inte var ekonomiskt försvarbart att fortsätta hålla det öppet. Dessutom hade det året innan skett en rymning från fängelset som vissa också menar var en av anledningarna till stängningen. Den 21 mars 1963 lämnar den siste fången Alcatraz.

Förutom att ön bestod av fängelset bodde och levde också många familjer på ön. Det var familjer till anhöriga som arbetade i fängelset som t. ex fångvaktare.

Idag är Alcatraz en välbesökt turistattraktion.

Många rymningsförsök

Trots att fängelset Alcatraz var ett världens rymningssäkra fängelser lyckades tre fångar att rymma den 11 juni 1962 – vad som hände dem är än idag oklart. Totalt har 36 fångar på fängelset försökt att rymma under de år som Alcatraz var öppet. 15 av dessa dog under rymningsförsöken. Några blev skjutna av fångvaktare, andra drunknade.

LÄS MER: Rymningen från fängelset Alcatraz

Kända fångar på Alcatraz

Al Capone
Fotografi på Al Capone. Foto: Wikipedia Commons

En av de mest kända fångarna som satt inlåst på Alcatraz var Al Capone – även känd som Scarface – som avtjänade sitt straff för skattebrott.

Andra kända fångar är t. ex morddömde Robert Franklin Stroud. Senare känd som The Birdman of Alcatraz – världsberömd för sina fågelstudier. Ytterligare en känd fånge, som dessutom visade sig vara en mönsterfånge, var George Machine Gun Kelly – dömd kidnappare och bankrånare.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.