Böter om 1500 kr kan den som buskör med vattenskoter drabbas av

Böter direkt för buskörning med vattenskoter och spelande av hög musik

Riksåklagaren har beslutat att polisen ska få utökade möjligheter att bötfälla, direkt på plats, den som kör vattenskoter så att man stör samt för den spelar hög musik så att det stör.

Tidigare har polisen haft möjlighet att utfärda böter direkt på plats vid offentlig urinering, nu utökas möjligheterna för polisen att bötfälla på plats. Polisen kommer från den 1 juli 2021 att kunna:

  • Utfärda böter direkt på plats för den som spelar hög och störande musik, exv från bil. Brottet är förargelseväckande beteende. Boten blir 1000 kr för den som spelar hög och störande musik.
  • Utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg. Brottet finns i sjölagen. Med fartyg avses alla båtar. Bakgrunden är dock enligt riksåklagaren buskörning med vattenskoter. Boten för störande och onödig körning med fartyg, exv med vattenskoter, blir 1 500 kr.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Vad är en ordningsbot?

Ordningsbot är en typ av böter som polis, tull eller kustbevakning i vissa fall kan utfärda direkt på platsen för brottet. Om den som får boten accepterar gäller den som en lagakraftvunnen dom. Om man inte accepterar lämnas ärendet vidare till åklagare för beslut om åtal.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.