A selective closeup shot of a grizzly bear lying down

Anställd dödades av björn – chef döms för arbetsmiljöbrott

Den 4 augusti 2017 dödades en 18-årig djurvårdare av en björn på Orsa Rovdjurspark. Idag dömde Mora tingsrätt anläggningschefen för arbetsmiljöbrott.

I samband med en barnaktivitet i parken den 4 augusti 2017 dödades en 18-årig djurvårdare av en björn och en familj som besökte parken utsattes för en stor fara. Djurvårdaren var inne i ett tomt hägn tillsammans med en holländsk familj beståendes av två vuxna och två små barn. Två brunbjörnar lyckades gräva sig in under hägnet och därigenom ta sig in i det hägn där familjen och djurvårdaren befann sig.

Familjen räddade sig genom att klättra upp i ett elstängsel

Den holländska familjen lyckades rädda sig genom att klättra upp och över ett stängsel. Djurvårdaren blev anfallen mitt framför ögonen på familjen som kunde se hur djurvårdaren drogs in i en bunker av björnen. Djurvårdaren blev så skadad att hans liv inte gick att rädda.

Efter händelsen åtalade åklagare den fd Vd:n och parkens anläggningschef för arbetsmiljöbrott. Åklagaren menade att cheferna varit ansvariga för säkerheten och därmed brustit i sitt arbetsmiljöansvar. De båda cheferna har hela tiden förnekat brott. De menar att säkerheten varit fullgod hela tiden.

Döms för arbetsmiljöbrott

Mora tingsrätt dömde idag måndag anläggningschefen till villkorlig dom och dagsböter för arbetsmiljöbrott i form av vållande till annans död. Tingsrätten menar att det är anläggningschefen som har haft arbetsmiljöansvaret enl arbetsmiljölagen och att chefen varit oaktsam som inte säkerställt ordentliga riskbedömningar och att skapa säkra rutiner för att förhindra att livsfarliga djur kan ta sig in i hägn där människor befinner sig.

Därmed menar domstolen att bristen av säkerheten har orsakat djurvårdarens död och försatt den besökande familjen för stor fara. Anläggningschefen döms därför för arbetsmiljöbrott i form av vållande till annans död och framkallande av fara för annan.

Den fd VD:n som var åtalad friades. Tingsrätten menar att han inte kan ha brustit i tillsynen av anläggningschefens arbete med säkerheten.

Företaget döms till företagsbot

Förutom att anläggningschefen döms till villkorlig dom och dagsböter döms också företaget som äger rovdjursparken till företagsbot med anledning av att det begåtts brott i deras näringsverksamhet. Företagsboten är 2,5 miljoner kronor. Anläggningschefen och företaget som äger parken ska också betala skadestånd om 30 000 kr till den avlidne djurvårdarens familj.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.